Farizeeër

Afgescheidene, aanhanger van een godsdienstige groepering, daterend uit de 2e eeuw voor Christus die gekenmerkt werd door grote wetsgetrouwheid (Hand. 26:5). Zij pasten de geschreven, maar ook de ongeschreven wet, die in de ontwikkeling van de geschiedenis telkens om nieuwe beslissingen en regels vroeg, streng toe (Matt. 9:14; 15:1 w; 23; Luc. 7:39; Fil. 3:5). Zij onderscheidden zich van de Sadduceeën, waartoe vooral priesters en aanzienlijken behoorden (Matt. 16:5; Hand. 5:17). Met name genoemde farizeeërs zijn Simon (Luc. 7:40), Nikodemus (Joh. 3:1) en Gamaliël (Hand. 5:34). Ook Paulus behoorde tot hen (Hand. 23:6; Fil. 3:5).

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies en gaat u akkoord met ons cookiebeleid.  Meer info