Kruis

Gr. stauros = paal, Lat. crux. Het hangen aan een kruis is een doodstraf in de Hellenistisch-Romeinse tijd. Deze vorm van executie werd o.a. toegepast op rovers en opstandelingen. Voordat Jezus gekruisigd werd op Golgota, werd Simon van Cyrene geprest voor hem het kruis te dragen. Hij werd aan de fatale schandpaal gehangen, samen met twee rovers (Matt. 27:32-38). Discipelen moeten bereid zijn het kruis te dragen, in de navolging van de Christus (Mare. 8:34; Matt. 10:38), d.w.z zij zullen zichzelf prijs willen geven, zichzelf verloochenen. Paulus legt er de nadruk op dat de oude mens met de Christus is gekruisigd en gestorven (Rom. 6:6; 2 Kor. 5:14; Gal. 2:19 v).

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies en gaat u akkoord met ons cookiebeleid.  Meer info